Een vliegwiel dat niet meer is te stoppen!

ideeen

Nooit gehoord van EGA? Dan bent u niet de enige. Emirates Global Aluminium is een producent van aluminium in het Midden Oosten. Ze beschikt over een raffinaderij en twee smelterijen. Het bedrijf heeft vestigingen in Dubai en Abu Dhabi. 

 

Een dergelijk bedrijfstak zou je niet verwachten in dit deel van de wereld, want de voorwaarden om hier aluminium te maken zijn niet bijzonder gunstig. Het bedrijf moet zelf enorme hoeveelheden electriciteit opwekken, die nodig zijn voor de productie van het metaal. Zeewater moet uit de Perzische Golf worden gepompt en ontzilt, en de bauxiet wordt helemaal uit West-Afrika aangevoerd. Dat is een flink nadeel ten opzichte van de meeste concurrenten. Die profiteren bijvoorbeeld van goedkope energie, die opgewekt wordt met waterkrachtcentrales.

 

Toch heeft dit bedrijf al sinds jaar en dag de laagste kosten per geproduceerde eenheid aluminium ter wereld. Met name het professionele ideeënsysteem is verantwoordelijk voor dit succes. Het management staat al jarenlang open voor suggesties, die door het personeel ingebracht worden. Aanvankelijk leek het ingevoerde ideeënmanagement geen succes. In 1981 werden er slechts 123 ideeën ingebracht. Maar in de negentiger jaren nam het aantal geïnitieerde ideeën explosief toe. Sinds 1999 zijn dat er maar liefst 248.000 geweest. Met dergelijke systemen wordt een vliegwiel in gang gezet dat niet meer is te stoppen!