telefoon 

In het centrum van Londen illustreren bovenstaande twee telefooncellen goed waar het bij de energietransitie om gaat. Voorheen was er fossiele energie nodig om telefoneren mogelijk te maken. Tegenwoordig maak je gratis gebruik van de zon om je digitale apparatuur op te laden. De rode telefooncellen hebben in de Engelse hoofdstad een groen jasje gekregen, en werden voorzien van oplaadpunten voor gsm of tablet.

 

Volgens ingewijden leven we niet meer in een 'tijdperk van verandering', maar in een 'verandering van tijdperk'. Mede hierdoor zal het gebruik van duurzame en hernieuwbare energie, een steeds grotere impact krijgen op onze samenleving.

 

Enkele autofabrikanten zijn zich daar al goed van bewust. Zo maakt men bij een productielocatie van BMW in de Verenigde Staten, handig gebruik van een nabijgelegen stortplaats. Het methaangas dat daarbij vrijkomt wordt op een inventieve manier afgevangen. Op die manier weet men ruim 60 procent van de benodigde energie voor de productie van auto's te verkrijgen. Dat levert jaarlijks een enorme besparing op. 


In ons land timmeren sommige bedrijven op dit vlak ook flink aan de weg. Het frituurvet van alle 252 restaurants van McDonald's wordt tegenwoordig via raffinage omgezet in duurzame diesel. Een prima alternatief voor het fossiele goedje aan de pomp. Deze brandstof wordt vervolgens weer gebruikt voor de verschillende vrachtwagens, die deze fastfoodketen dagelijks bevoorraden. 

 

De transitie naar een meer duurzame economie kan de nodige winst op leveren. Alleen al in de Europese Unie kan jaarlijks 630 miljard euro door bedrijven bespaard worden op het gebruik van grondstoffen. Door de principes uit de circulaire economie toe te passen, kan men zelfs tot 15 procent bezuinigen op de input die nodig is voor het productieproces.