'The ability to shift your perception is crucial to creativity'

 

Volgens de Harvard hoogleraar David Perkins, is een groot deel van onze fouten te wijten aan een gebrekkige waarneming, en niet zozeer aan een gebrek aan logica. Als je perceptie niet voldoende is ontwikkeld zul je dus nooit uitstekende resultaten behalen, ondanks een 'foutloze' logica! 

 

De volgende oefening illustreert dit als geen ander, die ons meteen confronteert met onze gebrekkige perceptie. Deelnemers aan een training weten je altijd onmiddelijk te vertellen, uit hoeveel vierkanten de onderstaande afbeelding is opgebouwd. Bijna iedereen komt al snel bij de eerste waarneming met het antwoord 17 (16 +1) op de proppen.

 

vierkanten

Vervolgens ziet bijna iedereen daarna vrij snel, dat het grote vierkant uit vier kleinere vierkanten is opgebouwd. Er zijn in korte tijd dus al 21 oplossingen gevonden.

 

Wie verder systematisch te werk gaat, komt meestal na een tijdje zelfs tot 30 oplossingen:

 

1(4 x 4) + 16(1 x 1) + 9(2 x 2) + 4(3 x 3) = 30 

 

Een enkele creatieve geest, met een goed ontwikkeld waarnemingsvermogen, ziet zelfs 55 oplossingen. Over het algemeen zijn er maar heel weinig deelnemers die dit opmerken, terwijl er juist steeds meer behoefte is aan werknemers die nieuwe mogelijkheden zien!

 

Ziet u die extra 25 oplossingen ook? Voor het laatste resultaat kunt u beter de logica achterwege laten. Maar als u in staat bent uw waarneming een creatieve draai te geven, ziet u ineens veel meer mogelijkheden!

 

 

 

Antwoord:

 

antwoord