Verbeteren van de productiviteit: Verander van Perspectief!

 

De werking van een kikkeroog is een goede metafoor voor de waarneming met een vast gezichtspunt. Een kikker is in staat de meeste objecten in zijn onmiddellijke omgeving te zien, maar neemt alleen die dingen waar die bewegen, en de specifieke vorm van kikkervoedsel hebben. Dat is in het algemeen een zeer efficiënte methode voor de kikker, om aan voedsel zoals vliegen te komen. Omdat echter alleen bewegende zwarte voorwerpen als voedsel worden herkend, zal deze amfibie in een doos met dode vliegen van de honger omkomen.

 

perspectief


Wie tegenwoordig niet van de ‘honger' wil omkomen zal in staat moeten zijn van perspectief te wisselen om op die manier onder verschillende omstandigheden de ‘prooi' te kunnen vangen. Voor het verkrijgen van originele ideeën zal men daarom zoveel mogelijk het probleem vanuit verschillende invalshoeken moeten benaderen.

 

Bij een bedrijf kampte men met een hoog ziekteverzuim. In eerste instantie lukte het niet om dit terug te dringen. Tot dat men op het idee kwam om gebruik te maken van negatief brainstormen. Het management draaide het probleem vervolgens om en speelde voor advocaat van de duivel.

 

In plaats van zich te richten op het terugdringen van ziekte werd gefocust op het verhogen van het ziekteverzuim. Het hardnekkige probleem werd toen ineens een geweldige inspiratiebron om over te brainstormen. Later werden alle negatieve ideeën gespiegeld, en kwam men met een lijst van aanbevelingen. Deze werden opgenomen in het ziekte-preventieplan. Wat in een jaar tijd niet lukte was nu in een middag gepiept!