'The elegant solution'


Bestudeer de onderstaande afbeelding goed. In de figuur is een vergelijking afgebeeld. Hoe kun je de vergelijking kloppend maken door zo weinig mogelijk lucifers te verplaatsen?De meest voor de hand liggende oplossing is de eerste '1' achter de '10' te zetten. Dat is altijd meteen wat bij ons opkomt. Het lijkt de meest optimale oplossing. Maar dat is het geenszins. U hoeft namelijk helemaal geen lucifer te verplaatsen. Hoe? Gewoon het figuur omdraaien!

 

In de Engelstalige literatuur spreekt men ook wel van een 'Elegant Solution'. Dat betekent met zo weinig mogelijk inspanning, een maximaal resultaat zien te halen. Dit soort oplossingen vinden, is niet altijd even makkelijk. Het doet meestal een groot beroep op onze creativiteit en doorzettingsvermogen. Maar daar pluk je soms jarenlang de vruchten van!


Een Amerikaanse en Russische astronaut komen elkaar tegen op een conferentie. De Amerikaan vertelt de Rus dat men een groot probleem heeft in de ruimte. Door het ontbreken van de zwaartekracht werken pennen niet. Daarom heeft men speciaal voor Amerikaanse astronauten een 'ruimtepen' ontwikkeld. Via een ingenieus systeem wordt de inkt naar de onderkant van de pen gestuwd. 'Na veel onderzoek is het ons gelukt om te schrijven in de ruimte', vertelt de Amerikaan vol trots. De Rus kijkt hem verbaasd aan, en vertelt dat ze gewoon gebruik maken van een potlood.

   

En waarom nog langer gebruik maken van sommige Westerse zagen? Bij het bewerken van hout, maken we hier nog vaak gebruik van 'duwzagen'. Daarentegen maakt men in Japan al heel lang gebruik van 'trekzagen'. Een trekkende beweging is veel natuurlijker, en kost veel minder energie. Voor hetzelfde resultaat is daarom veel minder kracht nodig. Kies daarom in het nieuwe jaar voor een meer elegante werkwijze. Laat de zaag voortaan het werk voor u doen!