'Wat heb jij in je mars?'

 

'Wat voor functie heeft u binnen uw bedrijf?', vroeg John F. Kennedy eens aan een werknemer toen hij bij de NASA een rondleiding kreeg. Tot grote verbazing van de president en zijn omstanders antwoordde het personeelslid het volgende: 'I'm helping tot put a man on the moon sir!' Het antwoord illustreerde goed hoe betrokken de man was bij zijn werkzaamheden voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

 

De betrokkenheid van Amerikaanse werknemers is nog steeds hoog. Dat komt goed naar voren uit een recent verschenen rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. In 2021 is maar liefst 34 procent van het personeel actief betrokken bij zijn of haar werkzaamheden. In ons land en bij de zuiderburen blijven we al jarenlang steken op zo'n 12 procent. En dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de productiviteit en het bedrijfsresultaat.
  mars
 
Toepassing
Toch zijn er bedrijven, die op een eenvoudige wijze de betrokkenheid van haar personeel weten te verbeteren. Ter illustratie de volgende casus.

Een Nederlandse fabrikant van kunststof leidingsystemen heeft te maken met geduchte concurrentie uit het buitenland. Het is daarom noodzakelijk om nieuwe producten te blijven ontwikkelen, die nog beter aansluiten op de wensen van de klant. De directie is daarom van plan een flinke impuls aan de innovatie te geven.

 

Die inspanningen moeten moeten de komende jaren een aantal nieuwe producten opleveren. Het streven is daarom om research en development meer bij haar dagelijkse werkzaamheden te betrekken. Deze afdeling bestaat voornamelijk uit mannen met een lang dienstverband. 

 

Tijdens een heisessie laat de directie verschillende proefballonetjes op. Uiteindelijk besluit men met de campagne ‘Wat heb jij in je mars?' te starten. Een experiment waarbij werknemers die met een goed idee komen, in het zonnetje worden gezet. De inbrengers krijgen vervolgens een Mars chocolade reep als beloning. Uit handen van de directie. En dat werkt!

 

* Bron: 'The State of the Global Workforce', Gallup 2021.