'Maak meer gebruik van kruisbestuiving' 

kruisbestuiving

 

Op zoek naar baanbrekende oplossingen? Waarom veel energie stoppen in hardnekkige problemen? De oplossingen liggen immers voor het oprapen. Kijk vooral eens hoe andere sectoren met soortgelijke problemen omgaan. Laat net als in de natuur kruisbestuiving haar werk doen!

 

Hoe kun je de veiligheid in een ziekenhuis vergroten? Maak gebruik van de expertise uit de luchtvaartindustrie. Daarom krijgen medici van een Nederlands ziekenhuis ieder jaar een training in een cockpitsimulator, waarin stress-situaties worden nagebootst. Daarnaast moet er in de operatiezaal zoveel mogelijk van standaardprotocollen gebruik worden gemaakt. Dat draagt op grote hoogte namelijk ook bij tot de veiligheid.

 

Maar het kan nog anders, dachten ze bij een ziekenhuis in Londen. Daar liet men zich onlangs inspireren door de complete 'pit-crew' van de Ferrari renstal. Met het nodige resultaat. Door de aanwijzingen van de Italianen, wist men in korte tijd het aantal technische fouten met 42% op de intensive care terug te brengen!

 

Geïnspireerd door het concept van voorsorteren in het verkeer besluit men in een Amerikaanse wolkenkrabber een presorting-systeem te installeren. Via een keuzemenu in de hal worden mensen van dezelfde verdieping en nabijgelegen verdiepingen voorgesorteerd, en naar een bepaalde lift verwezen. Op deze manier is onderweg gemiddeld 50% minder oponthoud, en wordt de lift in een verticale sneltrein getransformeerd. Daarnaast wordt er minder energie verbruikt doordat liften minder vaak stoppen. Bovendien zijn de aanlegkosten te verwaarlozen.