Geen werknemers maar inventors!

 

Brasilata is een grote producent van blikverpakkingen in Brazilië. Ze maken daar verschillende soorten verpakkingsmateriaal, en weten als geen ander te profiteren van de creativiteit van het personeel. Werknemers worden daar als 'inventors' aangesteld en opgeleid, en zijn ieder verantwoordelijk voor zo'n 150 ideeën per jaar. En dat ieder jaar opnieuw!

 

In die hoedanigheid wordt het personeel steeds uitgedaagd om producten en processen te verbeteren, en de kosten terug te dringen. Mede hierdoor is 75 procent van de verkopen afkomstig van producten, die de afgelopen vijf jaar zijn gepatenteerd. Voorts heeft men door het professionele ideeënsysteem, voor bijna ieder probleem een adequate oplossing.

Blik

 

Een tijd geleden krijgt men het verzoek van een opdrachtgever, om een een stalen blik te ontwerpen, voor een licht ontvlambare vloeistof. Het product moet aan de strengste UN-normen kunnen voldoen. Verder moet de verpakking een val van ruim anderhalve meter kunnen weerstaan.

 

De 'inventors' van Brasilata kiezen voor een onorthodoxe aanpak, en laten zich inspireren door het metaal van autobumpers. Het prototype kan daarom bij een flinke impact worden vervormd, waardoor de spanning op de kritische naden klein blijft, en het blik geen lekkage zal vertonen. De concurrenten hebben het nakijken, omdat die het metalen omhulsel gewoon willen verdikken. Dat is logistiek gezien een flink nadeel, en brengt ook extra materiaalkosten met zich mee!