'Necessity is the mother of invention'

 

Moeilijke omstandigheden inspireren ons vaak tot creatieve oplossingen. De onderstaande foto is daar een schoolvoorbeeld van. Met wat hout, klei en oude lappen maak je op het Afrikaanse platteland een prachtige biljarttafel. Bovendien kun je ook nooit door het laken stoten.

 

invention

 

'Kleine kamers leggen de geest discipline op; grote kamers leiden tot versnippering'. Aldus Leonardo da Vinci. Creativiteit heeft vaak een kader nodig. Dat klinkt paradoxaal. We veronderstellen immers dat onze inventieve geest vrij moet zijn om te gaan en staan waar ze wil. Maar juist door een tekort aan middelen, een beperkt budget, of een strakke deadline zijn we vaak creatief tot meer in staat. Breng beperkingen aan en de creativiteit zal opbloeien als een klaproos in de zon!

 

Haal een nul van de begroting

Volgens de burgemeester van de Braziliaanse stad Curitiba zit veel geld maar in de weg. Zijn credo luidt als volgt: 'haal een nul van de begroting en er ontstaat creativiteit'. In plaats van een dure metro voert hij in deze metropool een goedkope snelbus in. Door de effectieve opzet hiervan krijgt de bereikbaarheid een flinke impuls. Daarnaast leidt dit tot een enorme verbetering van de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid.

 

En wat doe je als je duurzaamheid wilt bevorderen? Dan streep je gewoon nog een nul door! Curitiba heeft vaak te maken met tropische stormen in de zomer. Die veroorzaken veel overstromingen. Daarom besluit men parken aan te leggen om de wateroverlast in te dammen. Voor het onderhoud worden kuddes schapen ingezet. Op die manier bespaar je heel wat geld op de aanschaf van dure vervuilende machines.

 

Ook met het vuilnis weet men creatief om te gaan. De burgervader weet ouders en kinderen nauw bij de afvalverwerking te betrekken. Tegenwoordig wordt in de hoofdstad van Paraná 70 procent van het stadsafval gerecycled. Het hoogste percentage ter wereld.