'Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal'

Albert Einstein  

 

driehoekDe bovenstaande onmogelijke driehoek staat bekend als de Penrose-driehoek. De drie verschillende gekleurde zijden lijken tegelijkertijd de binnen- als de buitenkant van de driehoek te vormen. Verder lijken de drie balken waaruit deze optische illusie bestaat loodrecht op elkaar te staan. Dat zou betekenen dat ze samen geen 180 graden, maar 270 graden zijn. In werkelijkheid is een dergelijke driehoek met deze eigenschappen natuurlijk nooit mogelijk!

 

Maar wie openstaat voor het onwerkelijke, en gebruik maakt van zijn verbeelding en intuïtie, komt al snel tot het inzicht dat het onmogelijke de springplank kan zijn naar de wereld van ongekende mogelijkheden.

 

Toepassing

In de zeventiger jaren staat Freddy Heineken voor een haast onmogelijke opgave. Hij wil met zijn bier de Amerikaanse markt veroveren. In zijn verbeelding ziet hij voor zich, hoe zijn gerstenat stap voor stap, marktaandeel in de States weet te winnen. De uitdaging die hij uiteindelijk naar zijn staf communiceert is de volgende:

 

‘Hoe kunnen we binnen een maand tijd New York met ons exportbier veroveren?'

 

Zo'n goed afgebakend kader wekt veel creatieve energie op. De paradox is dat je door een dergelijk kader beter buiten de kaders leert denken. Hierdoor komt men op een geweldig idee. Men legt contact met een bekend Amerikaans modellenbureau. Vervolgens selecteert men hetzelfde aantal vrouwelijke als mannelijke fotomodellen, en stuurt deze als koppels langs alle bekende cafés van de Big Apple.

 

Alle stelletjes krijgen de opdracht mee om een glas Heineken aan de bar te bestellen. Als de barkeeper vertelt dat men het Nederlandse merk niet in huis heeft, reageert men zeer verontwaardigd. ‘Dan gaan we gewoon op zoek naar een tent waar men wel Heineken tapt', is het bekende afscheidsritueel.

 

Nadat zo'n tweehonderd fotomodellen het voorwerk hebben gedaan, stuurt Freddy zijn verkopers op de bezochte kroegen af. Resultaat: binnen een maand tijd vloeit bij 70% van de kroegen in New York Heineken uit de tap!