'De toegevoegde waarde vergroten door zaken te verwijderen'

 

Tegenwoordig is er een Zwitsers zakmes op de markt met 87 verschillende functies. De eigenaar heeft alles bij de hand: verschillende messen en schroevendraaiers, een kompas, flessenopeners, en zelfs een zaklamp. De vraag is in hoeverre dit nog functioneel is. Ten eerste kost het iedere keer veel tijd om het juiste gereedschap te vinden. Verder doe je in het dagelijks gebruik maar een beroep op een klein aantal functies.

 

Verwijderen 

Dikwijls zijn we er meer mee gediend, als bepaalde zaken worden verwijderd, in plaats dat ze er aan worden toegevoegd. Daardoor kan het gebruiksgemak sterk verbeteren. Neem nou beschuit. Daar is tegenwoordig een stuk uit verwijderd. Het product is voorzien van een kleine inkeping. Hierdoor kan het zo uit de rol worden gehaald. Dat voorkomt de nodige irritaties aan de ontbijttafel.

 

Bij een Engelse fabrikant van lucifers weet men ook goed wat verwijderen is. Waarom zou je een luciferdoosje aan twee kanten met strijkvlakken beplakken? De consument heeft er immers maar een nodig! Zonde van de extra grondstoffen en energie. Tegenwoordig worden de luciferdoosjes maar aan een kant beplakt. Als er ieder jaar miljoenen pakjes lucifers van de lopende band rollen, dan levert dat een behoorlijke besparing op.

 

Uit onderzoek komt naar voren dat we 34% tijdwinst kunnen boeken met staand vergaderen. Bovendien gaat dat niet ten koste van het rendement. We nemen evenveel besluiten en bedenken dezelfde hoeveelheid oplossingen. Waarom dan niet de stoelen verwijderen? Op die manier kunnen we heel wat geld besparen. Nu zijn we in Nederland ieder jaar zo'n 60 miljard euro kwijt aan minder effectief vergaderen! 

 

Stel je zelf zo nu en dan de volgende vraag: wat kan ik verwijderen waardoor er meer toegevoegde waarde kan optreden?