De ideeën liggen bij onze zuiderburen voor het oprapen!

 

Bijna iedere Nederlander groeit op met Belgenmoppen. En niet alleen in de voetbalkantine levert dat soms de nodige hilariteit op. Vaak worden Belgen nog afgeschilderd als dom of onnozel. Maar deze hardnekkige stereotyperingen doen vaak geen recht aan de werkelijkheid.

 

Juist op een flink aantal terreinen kunnen we nog heel wat van onze zuiderburen leren! Bijvoorbeeld op het vlak van de drinkwatervoorziening. Waar wij nog steeds met spotgoedkoop drinkwater onze ontlasting wegspoelen en de auto wassen, hebben ze in België voor een veel slimmere aanpak gekozen.

belgDaar is men tegenwoordig verplicht om in iedere nieuwe woning een grote regenwatertank met pomp en filter te installeren. Met het opgevangen water, kan het toilet worden schoon gespoeld, het gazon goed worden besproeid, en wasjes  worden gedraaid.

 

Daarnaast kennen ze bij onze zuiderburen twee tarieven voor het drinkwater. Tot een bepaald niveau geldt het basistarief. Dat is per kuub bijna vijf keer zo duur als in ons eigen land. Wie daar boven uitkomt gaat nog eens flink meer betalen. Het grote zwembad 's zomers achterin de tuin vullen, wordt dan ineens een prijzige aangelegenheid. In tegenstelling tot ons eigen land, is daar zelfs tijdens een hittegolf zoals afgelopen zomer, geen enkele sprake van drinkwaterschaarste!