'One of the most important building blocks of innovation is association'

Jeffrey Dyer, The Innovator's DNA

 

Verband leggen tussen elementen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben is de ruggengraat van iedere creativiteitstraining. Volgens de creativiteitsgoeroe Arthur Koestler bestaat de creatieve handeling vooral uit het samenbrengen van referentiekaders die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. Daar kunnen de meest briljante inzichten uit voort komen!

 

Zo wist de Engels uitvinder Trevor Baylis in zijn verbeelding een brug te slaan tussen een transistorradio, een elektromotor, en het opwindmechanisme van een speeldoos. Resultaat: de uitvinding van de opwindradio. Twintig seconden handmatig opwinden levert maar liefst vier uur lang speeltijd op. Een uitkomst voor mensen in ontwikkelingslanden, die verstoken zijn van stroomvoorziening.

 

'Bruggen slaan'

 

Oefening associëren

Probeer voor ieder setje van drie woorden een vierde woord te vinden dat op alle drie aansluit. Bijvoorbeeld aanslag-biljet, stem-biljet en bank-biljet. Neem hiervoor één minuut de tijd en controleer dan uw antwoorden. U zult merken dat het de eerste keer behoorlijk stroef gaat. Maar ook deze basisvaardigheid is goed aan te leren en van wezenlijk belang voor creatief denken.

 

aanslag

stem

bank

-biljet

vlinder

hagel

zwem

 

deeg

hoofd

kop

 

bad

leer

slijp

 

gemeen

vrij

oversteek

 

rol

elektrische

klap

 

wissel

geld

modder

 

hoogte

speel

wandel

 

bedrijf

water

gemeen

 

over

zwart

kruimel

 

 


 

Oplossing: