Zoeken naar een speld in een hooiberg en er met een mooie boerenmeid uitkomen!

 

Verschillende uitvindingen zijn in het verleden op een toevallige wijze tot stand gekomen. Het theezakje, penicilline, en post-its zijn bekende voorbeelden. En wat te denken van klittenband? Dit sluitingssysteem is tegenwoordig een prima alternatief voor onze schoenveters, en wordt in de meest uiteenlopende producten met succes toegepast.

 

De Groningse oogheelkundige Pek van Andel heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar dergelijke toevalstreffers, en is er uiteindelijk op gepromoveerd. Al in de 18e eeuw staat de Britse schrijver Horace Walpole hier al bij stil. Hij maakt voor het eerst gebruik van de term serendipiteit. Het is het talent om met behulp van toeval en intelligentie een niet gezochte vondst te doen. Er wordt wel eens gezegd dat het zoeken is naar een speld in een hooiberg, om er daarna met een mooie boerenmeid uit te komen.

 

toeval

 

Natuurlijk kun je het nodige aan het toeval overlaten, maar vaak is het effectiever om er gericht gebruik van te maken, om problemen op te lossen. Dat deden ze uiteindelijk bij een Italiaans callcenter, waar ze jarenlang tevergeefs hadden geprobeerd om het grote verloop onder het personeel terug te dringen. Tijdens een workshop wordt de volgende werkwijze toegepast:

 

  • At random wordt uit het woordenboek door een van de werknemers het woord 'gevangenis' geselecteerd.

  • Vervolgens worden er zoveel mogelijk associaties tussen 'gevangenis' en 'het verloop van callcenter medewerkers' gelegd.

  • Nadat er veel verschillende ideeën zijn gevormd, overweegt men om gevangenen in te zetten voor bepaalde telefoonwerkzaamheden. 

 

Naar aanleiding van de workshop besluit de directie om vrouwelijke gedetineerden in dienst te nemen. De achterliggende gedachte is dat het verloop onder deze categorie werknemers veel lager is. Immers de meeste gevangenen zullen graag een aantal dagdelen de poort achter zich laten. Temeer omdat het werk ook nog eens beter betaalt, dan de werkzaamheden in de gevangenis.

 

Een deel van het loon dat men bij het callcenter verdient, wordt in een speciaal spaarfonds gestopt. Over het spaargeld kan men beschikken als men vrijkomt. Inmiddels is van de groep telefonistes bij het callcenter 35 procent afkomstig uit de gevangenis. Een deel die haar straf heeft uitgezeten werkt zelfs in vaste dienst. Ondertussen is de kans op recidive aanmerkelijk afgenomen door het spaargeld en vaste werk!