Bedrijfsresultaat verbeteren? Gebruik wachtverzachters!

 

bushalte

 

'When you sit with a nice girl for two hours, it seems like two minutes', is een bekende uitspraak van Albert Einstein. Onder bepaalde omstandigheden vliegt de tijd om, en lijken de wijzers van de klok sneller rond te draaien. Bijvoorbeeld als we een goed gesprek met iemand voeren, of helemaal opgaan in ons werk.

 

Daarentegen lijken sommige minuten wel een kwartier te duren. Bijvoorbeeld als we 's avonds vanuit ons werk in de file terecht komen, of eindeloos moeten wachten op de volgende stadsbus. Passagiers ervaren bijvoorbeeld één minuut wachten op de bus tot drie keer zo lang als één minuut in de bus. Vooral als je niet weet hoe lang je nog moet wachten, lijkt het stilzitten nog langer te duren.

 

En wat te denken van de schadeafhandeling door verzekeraars. In de sommige gevallen kan het maandenlang duren voordat jouw zaak is afgewikkeld.  Een groot deel van de tijd wordt in beslag genomen door administratieve rompslomp en regelgeving op kantoor. Bij een Amerikaanse autoverzekeraar is het roer om. Direct na de melding van een ongeluk wordt iemand op pad gestuurd. Ter plekke wordt de schade getaxeerd en een aantal zaken afgehandeld. Vervolgens wordt het schadebedrag aan de klant uitbetaald. Door deze wachtverzachter heeft dit bedrijf veel minder kosten, en een groeiend aantal tevreden klanten.
 
De wachttijd voor je klanten een stuk kleiner maken is natuurlijk een prima wachtverzachter. Maar bij onze zuiderburen gaan ze nog een stapje verder. Daar verdienen ze tegenwoordig zelfs aan de wachttijd van hun klanten. Twee inventieve Belgen hebben daar het concept 'wasbar' in de markt gezet. Een uitgekiende combinatie van een eetgelegenheid, en een wasserette. Tegenwoordig kun je in steeds meer Belgische studentensteden afspreken met je vrienden, genieten van een lunch of warme maaltijd, terwijl de wasmachine rustig op de achtergrond haar werk doet. In sommige filialen verlaat je zelfs met een strak geknipte coupe, en de was onder je arm het pand. Niet verwonderlijk dat er binnenkort weer een nieuwe vestiging wordt geopend!