Drucker

 

Bij de Nederlandse brandweer is de opkomsttijd al jarenlang een belangrijk ijkpunt. Dat wil zeggen dat na de melding, de brandweer binnen een bepaalde tijd ter plekke moet zijn. In de meeste brandweerregio's wordt een opkomsttijd van acht minuten gehanteerd. Met behulp van bijvoorbeeld geavanceerde routeplanners, probeert men steeds efficiënter te opereren.

 

Sinds kort kiest men bij de brandweer in Liverpool voor een geheel andere aanpak. Hier zet men tegenwoordig naast repressie vooral in op preventie. Niet alleen vuur bestrijden, maar vooral branden voorkomen. Het corps heeft de afgelopen tijd veel huisbezoeken gedaan, en voorlichting gegeven. Vervolgens zijn in de meest risicovolle gebieden gratis brandmelders geïnstalleerd.

 

Tegenwoordig hoeft men veel minder uit te rukken, zijn er minder slachtoffers, en heeft een flinke besparing op de kosten plaatsgevonden. Niet alleen nadenken of je de dingen juist doet, maar je vooral afvragen of je nog wel de juiste dingen doet. Daar draait het tegenwoordig om bij het corps in de Engelse havenstad. Mede door die omslag in denken, heeft het bedrijfsresultaat een flinke impuls gekregen.

    

  • Plaats altijd effectiviteit boven efficiëntie
  • Belangrijkste vraag: doen we nog wel de juiste dingen?
  • Specifieker: aan welk doel dient de oplossing bij te dragen?

            De opkomsttijd zo kort mogelijk houden, of zoveel mogelijk mensenlevens

            redden?