Bedrijfsresultaat verbeteren? Sla drie vliegen in één klap!

 

vlieg

De politie, brandweer en ambulance, gebruiken nog steeds blauwe zwaailichten om beter gezien te worden.  Maar deze zwaailichten zijn juist in het donker minder goed waarneembaar. Het idee om deze te gebruiken kwam van de Gestapo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door deze kleur lichten toe te passen, waren de Duitse auto's in het donker, minder goed zichtbaar voor de geallieerde bommenwerpers. Na de oorlog, besloten ook de meeste andere politiecorpsen, om hun dienstauto's hiermee uit te rusten!

 

In de meeste steden zijn brandweerauto's nog steeds rood van kleur, terwijl al lang bekend is dat gele vuurbestrijders veel beter worden waargenomen. Citroengeel is bijvoorbeeld zowel overdag, als in het donker veel beter te zien. Toch heeft het heel lang geduurd, voordat enkele brandweercorpsen hun auto's een ander kleurtje gaven.

 

En wie 's avonds door het Westland rijdt, ziet rond de kassen een gloed van wit licht hangen. Dat kunstlicht is nodig, om de gewassen sneller tot ontwikkeling te laten komen. Inmiddels is al lang bekend, dat een andere kleur verlichting veel effectiever is, en een flinke impuls aan het bedrijfsresultaat kan geven. Toch gaan de meest glastuinbouwers hier, en in de rest van ons land, gewoon op dezelfde voet door.

 

Gelukkig zijn er enkele ondernemers, die een andere weg durven in te slaan. In het dorp Monster is bijvoorbeeld de eerste 'roze' kas van ons land in gebruik genomen. Daar krijgen nu de gewassen een flinke boost, door knalroze ledverlichting. Een kleine ingreep, met een ongekende return of investment. Zo sla je namelijk als teler drie vliegen in één klap: hogere opbrengst, minder energiekosten, en kwalitatief betere gewasopbrengst!