Nieuwe markten aanboren? Omarm ambiguïteit!

 

'De donkere kamer van Damokles' was een van mijn favoriete boeken op de middelbare school. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de hoofdpersoon opdrachten krijgt van een dubbelganger, die verzetsman is. De roman van Willem Frederik Hermans blijft spannend tot het eind, maar zorgt ook voor de nodige verwarring. Je vraagt je telkens af of de opdrachtgever nu echt, of slechts een verbeelding van de hoofdpersoon is.

 

Niet alleen in de literatuur, maar ook in de kunstwereld speelt ambiguïteit een belangrijke rol. Wat dacht u van Picasso? Die zag in het stuur van een fiets, de horens van een stier. Vervolgens last hij stuur en zadel aan elkaar, en creëert de kop van het beest. Vaak zijn kinderen ook prima in staat, om aan voorwerpen uiteenlopende betekenissen toe te kennen. Wie heeft er als kind nou geen bladeren als substituut voor toiletpapier gebruikt? En bijna elke kwajongen heeft van post-elastiek wel eens een katapult gemaakt, of van een pvc-buis gebruik gemaakt om pijltjes mee weg te schieten.

 

Een Belgische ondernemer maakt sinds kort handig gebruik van chartervliegtuigen, die nu werkloos aan de grond staan. Die worden nu ingezet om Roemeense arbeiders naar Nederland en België te vervoeren. Voorheen maakten deze Oost-Europeanen vooral gebruik van de bus en auto. Nu worden ze door Corona bij de grens met Hongarije tegen gehouden. De enige optie is dan nog, om via het luchtruim snel telers in België en Nederland te bereiken. Een gat in de markt, dat je pas in volle omvang ziet, als je de huidige crisis in de luchtvaart, op verschillende manieren weet te interpreteren!

 

Toepassing

Met de onderstaande afbeelding kunt u goed nagaan, in welke mate u open staat voor ambiguïteit. Wat stelt dit plaatje eigenlijk voor? Ziet u de drie verschillende figuren? Neem hier even de tijd voor en vergelijk dan uw uitkomsten met het antwoordmodel hieronder.

Plaatje
 Oplos