Never waste a good crisis!

 

Never waste a good crisis, is een bekende uitspraak van Winston Churchill. De Britse staatsman gaf hiermee aan, dat de Verenigde Naties haar bestaan te danken had aan een minder leuke periode, die aan de oprichting van het orgaan vooraf ging. Zonder de tweede wereldoorlog was het instituut er nooit geweest, aldus de Britse premier.

 

Het woord 'crisis' is oorspronkelijk afkomstig uit het Griekse taal en betekent letterlijk een tweesprong in de weg. Eén afslag leidt naar een verbetering, en de andere zorgt ervoor, dat de omstandigheden slechter worden. In de geneeskunde is crisis een keerpunt, waarbij de patiënt achteruit gaat en uiteindelijk sterft, of beter wordt en in leven blijft. Dus iedere crisis-situatie heeft altijd twee kanten. Ook het Chinese karakter voor crisis bestaat uit twee delen: het linker deel betekent gevaar, en het rechter symbool staat voor de kansen en mogelijkheden.

crisis

Vooral ondernemers gaan gebukt onder de huidige corona-crisis, en zien steeds meer gevaren op zich afkomen. Het water staat ze tot aan de lippen, en steunmaatregelen van de overheid, zijn in hun ogen lang niet voldoende. De meeste zien het somber in, en dreigen in de rode cijfers terecht te komen, of zelfs failliet te gaan. Zelfs de held van menig ondernemer ziet er geen gat meer in, en dreigt het loodje te leggen. Daarom heeft de Britse zakenman Richard Branson onlangs een diepe knieval moeten maken. Hij heeft zowel bij de Britse als Australische regering aangeklopt voor overheidssteun. De auteur van 'Screw It, Let's Do It', zag kennelijk geen andere uitweg meer!

 

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel, en weten sommige ondernemers zich bijzonder goed aan te passen. Met name Nederlandse bedrijven lopen hierin voorop, die het roer flink hebben omgegooid. Bij Auping in Deventer gaan er naast bedden, nu ook mondkapjes de deur uit. En bij de drankfabrikant Avandis, wordt er handgel op alcoholische basis geproduceerd, dat gretig aftrek vindt in de zorg. Zelfs een Groningse ijsfabrikant maakt tegenwoordig een soortgelijk product, omdat de vraag naar ijs met 80 procent is afgenomen. Een ondernemer in Amsterdam is ook niet voor een gat te vangen. Die heeft in de binnenstad een mondkapjeswinkel geopend. En wat te denken van studenten aan de TU-Delft. Die hebben in een paar weken tijd een beademingsapparaat ontwikkeld, met alleen Nederlandse materialen, dat zo in productie kan worden genomen.