complex

 

Heeft u wel eens van de Colruyt Groep gehoord? Het is een Belgische supermarktketen met meer dan 400 vestigingen en 25.000 werknemers. Het familiebedrijf bij onze zuiderburen staat bekend om haar lage prijzen en de effectieve manier waarop de winkels worden gerund.

 

Sinds de oprichting van het bedrijf heeft het management maar één missie: werkvereenvoudiging. Daarom zijn op verschillende lokaties in het land zo'n 100 werkvereenvoudigers aangesteld. Dat zijn coaches die speciaal zijn opgeleid om collega's te ondersteunen bij het vereenvoudigen van de werkzaamheden. Op die manier weet iedereen binnen de organisatie hoe men vaak met kleine ingrepen het verschil kan maken. En dat werpt al jarenlang zijn vruchten af.

 

Eenvoud regeert niet alleen op de werkvloer, maar is ook doorgevoerd in de gehele logistieke keten van het concern. Met relatief eenvoudige ingrepen weet deze Belgische Super ieder jaar de concurrentie voor te blijven. Wie inspiratie op dit vlak wil opdoen moet na het lezen van dit artikel zelf maar eens een kijkje in één van de winkels gaan nemen. Of nog beter: zelf de functie van werkvereenvoudiger in het leven roepen.
  
Ook in ons eigen land weet men soms op een eenvoudige wijze de complexiteit terug te dringen. Wat dacht u van de volgende strategie? De hoogste baas van een grote arbodienstverlener nodigt iedereen in de organisatie uit om overbodige procedures en regels bij hem aan te kaarten. Resultaat: een karrenvracht aan regelgeving kan zo de prullenbak in, waardoor het werk eenvoudiger en de organisatie als geheel een stuk effectiever wordt.
 

Het gerenommeerde Amerikaanse organisatieadviesbureau Kearney heeft in Duitsland uitgebreid onderzoek gedaan naar de kosten van onnodige complexiteit. Daaruit komt naar voren dat de dertig belangrijkste Duitse bedrijven 30 miljard euro per jaar meer onder de streep zouden kunnen overhouden. Mits men de complexiteit binnen de organisatie tot een aanvaardbaar niveau weet terug te dringen. Het bedrijfsresultaat zou in dat geval met drie tot vijf procent kunnen stijgen. Ongetwijfeld is er niet alleen bij onze oosterburen, maar ook in ons eigen land op dit gebied nog het nodige werk aan de winkel!