'Elegant solutions' 

elegant

Bestudeer de bovenstaande afbeelding goed. In de figuur zijn tien munten afgebeeld in de vorm een driehoek. De bijbehorende opdracht is als volgt: probeer de driehoek naar beneden te laten wijzen door zo weinig mogelijk munten te verplaatsen. 
 
Na enig nadenken komen we er achter, dat je slechts drie munten nodig hebt om de puzzel op te lossen. Op het eerste gezicht lijkt dit ook het meest voor de hand liggende antwoord. Maar gewoon het figuur omdraaien is ook een optie, waarbij je helemaal geen munten hoeft te verplaatsen!
 
In de Engelstalige literatuur spreekt men ook wel van een 'Elegant Solution'. Dat betekent met zo weinig mogelijk inspanning, een maximaal resultaat zien te halen. Dit soort oplossingen vinden, is niet altijd even makkelijk. Het doet meestal een groot beroep op onze creativiteit en doorzettingsvermogen. 
   
Maar wie goed over de schutting weet heen te kijken, kan heel wat energie en geld besparen. Vaak bieden concepten uit andere sectoren de uitkomst. Daarom liet men zich onlangs bij een Engels ziekenhuis inspireren, door de 'pit-crew' van de Ferrari renstal. Een aantal standaardprocedures van de Italianen, werden door het personeel van de operatiekamer overgenomen. Door het kopieergedrag wist men in korte tijd het aantal fouten op de intensive care met zo'n 40% terug te dringen!