Last van de recessie? Zo word je crisisbestendig!

 

Volgens onze premier ondervinden we op het ogenblik de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De verwachting is dat de coronacrisis een nog grotere impact zal hebben dan de kredietcrisis, die ruim tien jaar geleden plaatsvond. Veel ondernemingen zijn in paniek en vrezen voor hun voortbestaan. De meeste houden krampachtig vast aan hun vertrouwde bedrijfsmodel, en proberen zoveel mogelijk de kosten omlaag te brengen.crisis

Dat is een steeds terugkerend fenomeen als het flink tegenzit. Men klopt aan bij de overheid, voor een tegemoetkoming in de loonkosten, als de omzet snel terug dreigt te lopen. Men vraagt de nodige loonoffers van het vaste personeel, en probeert zo snel mogelijk van werknemers af te komen, die deel uitmaken van de flexibele schil. Daarnaast verwacht men de nodige coulance van verhuurders en leveranciers.

 

Om echt crisisbestendig te worden is een echter een andere strategie nodig. Het is het vermogen om op de marktomstandigheden te kunnen inspelen, en je zelf opnieuw uit te vinden. Daar draait het om. Helaas laat de praktijk een geheel ander beeld zien. Uit internationaal onderzoek komt naar voren, dat menig bedrijf veel te lang blijft doormodderen tijdens een recessie. Vierenvijftig procent grijpt pas in, als er al een tijd verlies wordt gemaakt!

 

Heeft u wel eens gehoord van Presswood en de Faber Halbertsma Group? Waarschijnlijk gaat er bij u geen belletje rinkelen. Het zijn bedrijven die onderdeel uitmaken van een branche, die als vrij traditioneel te boek staat. Sinds jaar en dag worden hier pallets gemaakt. Maar dat is niet de enige overeenkomt. Beide bedrijven timmeren flink aan de weg, en zijn als geen ander in staat om buiten de bestaande kaders te denken.

 

Presswood heeft in navolging van eierdozen lichte nestbare pallets ontwikkeld. Niet langer 'op elkaar stapelen', maar 'in elkaar stapelen' is ooit het uitgangspunt bij de ontwikkeling hiervan geweest. Dat is in logistiek opzicht een groot voordeel, en bespaart 50 procent opslagruimte en kosten. Vandaar dat men bij dit bedrijf al meer dan 50.000 tevreden klanten heeft.

 

Bij Halbertsma in de Betuwe weten ze ook hoe je de crisis de baas blijft. Daar produceren en repareren ze zo'n 20 miljoen pallets per jaar. Een tijd geleden, toen het wat minder goed ging, is men daar ook een andere weg in geslagen. Sindsdien kun je het product ook leasen. Dat omdenken heeft het nodige resultaat opgeleverd. De leasetak is nu voor tweederde van de omzet verantwoordelijk, die zo'n 300 miljoen euro per jaar bedraagt. Verder is het bedrijf marktleider in Europa geworden voor de verhuur van pallets.

 

Over dit onderwerp vindt u onder dezelfde titel meer achtergrondinformatie op managementsite.nl.