Innovatie door zeecontainers!
 
Voor dat er een fles Chileense wijn bij u op tafel staat, heeft deze zo'n 15.000 kilometer afgelegd. En vaak is deze wijn uit Latijns-Amerika nog goedkoper dan dezelfde wijn uit Frankrijk of Spanje. Mede mogelijk gemaakt door de uitvinding van de container, die in 1956 het licht ziet, en een kleine revolutie in de logistiek teweeg brengt. Door de metalen doos is vervoer bijna gratis geworden, en bedragen de transportkosten van uw fles Chileense wijn tegenwoordig nog geen twee procent van de verkoopprijs!
 
container
 
Volgens het blad 'The Economist' heeft de container meer gedaan voor de groei van de wereldhandel dan alle handelsakkoorden, die er de afgelopen 50 jaar zijn gesloten. De huidige globalisering zou ondenkbaar zijn geweest zonder de zeecontainer. Door de vergaande standaardisatie is de congestie in zeehavens drastisch afgenomen, en is de overslag en opslag vergaand vereenvoudigd.
 
Sommige architecten maken er tegenwoordig ook handig gebruik van. De vaak afgedankte tweedehandsjes uit de Rotterdamse haven, zijn bijzonder duurzaam, en kunnen door hun vorm worden omgezet in de meest uiteenlopende objecten. Zo heeft men in de Gelderse Vallei al een stationsgebouw ontworpen met behulp van de standaard transportbakken. Wie tegenwoordig met het Kippenlijntje tussen Amersfoort en Ede reist, ziet onderweg ter hoogte van Barneveld plotseling een zwart stationsgebouw van zeecontainers opdoemen.
 
En de tijd dat containerwoningen alleen maar onderdak boden aan studenten is al lang voorbij. Wat te denken van een ondernemer in het Overijsselse Ommen? Die biedt tegenwoordig complete bouwpakketten aan, waarvan verschillende typen afgeschreven zeecontainers deel uit maken. Die kun je net als legosteentjes, op de meest uiteenlopende wijze naast elkaar zetten, over elkaar schuiven, en stapelen. Hierdoor kan de klant op eenvoudige wijze zijn droomhuis in de werkplaats samenstellen. En een dure fundering is helemaal niet meer nodig. Op die manier kan in korte tijd, voor zo'n anderhalf ton, een prachtig huis worden afgeleverd!