Innovatie door kruisbestuiving

 

Waarom veel energie stoppen in hardnekkige problemen? Kijk bijvoorbeeld eens hoe andere sectoren met soortgelijke problemen omgaan. Laat net als in de natuur kruisbestuiving haar werk doen!

 

De Amerikaanse industrieel  Henry Ford doet aan het begin van de 20e eeuw inspiratie op in de slachthuizen van Chicago. Daar worden de karkassen aan de lopende band naar de verschillende vleesverwerkers gebracht. In 1913 komt de eerste T-Ford van de assemblagelijn. Door toepassing van een idee uit een andere sector neemt bij Ford de productietijd van een auto af van 14 uur naar 93 minuten!

 

De Amerikaanse ingenieur Owen Maclaren vraagt zich af hoe hij zijn dochter kan ontlasten met het in- en uitladen van haar ouderwetse kinderwagen. Uiteindelijk krijgt hij zijn eureka-moment door goed naar een vliegtuig te kijken. Naar analogie van het landingsgestel ontwerpt hij de eerste opvouwbare kinderwagen. Die kan zo worden in- en uitgeklapt en neemt veel minder ruimte in beslag.

crew2En wat heeft de pit crew van Ferrari met een Londens ziekenhuis te maken? Medewerkers van deze organisatie in de Engelse hoofdstad laten zich intensief coachen door de complete pit crew van de Ferrari renstal. Met het nodige resultaat. Door de aanwijzingen van de Italianen weet men in korte tijd het aantal technische- en informatiefouten met respectievelijk 42 en 49 procent terug te dringen!

 

En ook binnen je eigen organisatie kun je de kruisbestuiving een flinke impuls geven. Bij de elektronicagigant Toshiba begint je carrière als ingenieur op de salesafdeling. Op die manier leer je de behoeften van je afnemers goed kennen en met welke problemen ze te maken hebben. Dat komt later goed van pas, als je op het hoofdkantoor bij R&D aan de slag gaat en oudere collega's inspireert tot marktgerichte innovatie. 

 

Meer weten over hoe kruisbestuiving de innovatie in uw organisatie kan versterken? Boek dan vandaag nog onze inspirerende lezing over dit onderwerp.