'Kom los van oude denkbeelden'

whatif

 
De fase van ideevorming komt meestal moeilijk op gang. Vaak wordt ons innovatief denken geremd door verschillende oude patronen. Een manier om los te komen van oude denkbeelden, is het bedenken van 'what if'-vragen. 'What if'-vragen zijn startpunten. Ze zijn vooral bedoeld om de fantasie te prikkelen, en conventionele opvattingen ter discussie te stellen. Dergelijke vragen kunnen de aanzet zijn tot het bedenken van inventieve toepassingen.

 

Twee voorbeelden: 

 
Wat als we vervoersmiddelen zouden uitrusten met dimples?
Wie tegenwoordig een balletje slaat op de golfbaan kan met dezelfde slagkracht twee keer zo ver slaan als vroeger. Doordat tegenwoordig de balletjes met zo'n 400 zeshoekige putjes (dimples) zijn uitgerust, wordt de bal onderweg veel minder afgeremd. Proeven met gedeukte schaalmodellen van een trein, brachten bijzondere dingen aan het licht. Zo nam de luchtweerstand van het model met dimples, ten opzichte van het gladde model met maar liefst 16% af. Bovendien was het gedeukte schaalmodel veel minder zijwindgevoelig.
 
Wat als we de remenergie van treinen zouden vrijmaken voor stadsbussen?
Bij Toyota maken ze al jarenlang gebruik van het concept 'regeneratief remmen'. Op die manier wordt de remenergie opgeslagen in de accu van een auto. In Apeldoorn maakt men nu van hetzelfde concept gebruik. Iedere dag arriveren op het station van deze gemeente zo'n 180 treinen. Als je daarvan de remenergie goed afvangt, kun je daar straks alle elektrische stadsbussen op laten rijden!